MCV are scopul de A AJUTA, nu de A PEDEPSI. Comisia Europeană întinde mâna României

MCV are scopul de A AJUTA, nu de A PEDEPSI. Comisia Europeană întinde mâna României
Publicat: 15/11/2018, 14:03
Actualizat: 25/03/2019, 21:57

„În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreședintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul și motivația este, bineînțeles, de a realiza progrese, pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată și obiectivă a situației în cele două state membre (România și Bulgaria – n.r)”, a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea Mediafax.

Reprezentanții CE adaugă că observațiile din rapoartele MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc și de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) și de către Comisia de la Veneția.

„Observațiile făcute în rapoartele noastre au fost susținute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteți vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneția – toate acestea arată înspre aceeași direcție. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredințați la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană”, a precizat sursa citată.

CE: MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi

La începutul ședinței de guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a demonstrat că „e un partener loial și corect al UE”.

„Sunt dezamăgită de concluziile MCV, în condițiile în care România a dovedit că e un partener loial și corect al UE. Guvernl a fost în permanență în contact cu experții CE și a oferit argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur și simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu instituirea unor reguli și să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar accepta. Văd recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlamentului și deciziile CCR, ceea ce constituie o încălcare a tratatului european. Ca premier cer tratament egal pentru țara mea. Cred într-o Europă unită în care toți cetățenii se bucură de respect, dar și de drepturi egale”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunțat Comisia Europeană, la prezentarea raportului MCV, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

„Raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiționat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiției, presiunile asupra independenței justiției în general, în special asupra Direcției Naționale Anticorupție și alte măsuri care subminează combaterea corupției au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat Comisia Europeană că intră într-o zonă politică ce nu e justificată.

Vicepreședintele Camerei DeputațilorFlorin Iordache(PSD) a anunțat că Guvernul va contesta MCV la Curtea de Justiție a UE. Parlamentul și ministrul Justiției urmează să analizeze argumentele juridice și politice din raportul prezentat de Comisia Europeană.

Deocamdată, Tudorel Toader nu a discutat cu nimeni în privința contestării raportului MCV la CJUE, dar după ce va vedea motivele acestui demers, nu va pregeta să reprezinte guvernul în fața Curții de Justiție, dacă va fi nevoie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Astrofizicienii au descoperit că găurile negre supermasive sunt „inima și plămânii” galaxiilor